Give us a like and we'll keep you in the loop.

In dit online kookmagazine probeer ik de drie tafelmomenten met je gezin in de kijker te zetten: zo zal je zien dat ik niet enkel het thema warme bereidingen aansnijd maar dat ik jullie ook graag probeer te inspireren voor een happy lunch, een verrassend ontbijt of een betoverend lekker dessertje!

Siciliaanse pasta alla Norma

Pasta alla Norma&nbsp;&mdash;&nbsp;by <a href='https://www.smallteaser.com/user/jacobienie' class='captionLink'>Ine Jacobs</a>
Pasta alla Norma — by Ine Jacobs

Pasta alla Norma, even een woordje uitleg … Volgens de verhalen komt de naam ‘Norma’ van de gelijknamige opera van componist Vincenzo Bellini. De beroemde toneelschrijver Nino Martoglio uit Catania vergeleek het pastagerecht met dit meesterwerk door te zeggen: ”Chista è 'na vera Norma!” (“Dit is een echte Norma!”), om de sublimiteit van het gerecht mee uit te drukken. Het recept vertelt eveneens het verhaal van de vulkaan Etna die in het verleden vaak uitbarstte. De aubergine symboliseert in dit gerecht de zwarte vulkanische stenen. En het leuke aan dit recept is dat ook alle andere ingrediënten een deel van de vulkaan voor hun rekening nemen. De kaas waarmee Pasta alla Norma wordt gegarneerd zijn in dit recept eigenlijk de bergtoppen met de eeuwige sneeuw. De tomatensaus is de kolkende lava massa zodra de vulkaan uitbarst en de basilicum vertolkt de rol van de begroeiing op de vulkaan zelf.

Luister maar eens naar deze prachtige aria uit ‘Norma’ gezongen door Maria Callas, en dan weet je wat voor een fantastisch gerecht dit moet zijn.

Ingrediënten voor 2-3 personen

 • 2 grote aubergines
 • een plantje basilicum
 • 3 teentjes knoflook
 • 1el rode wijnazijn
 • 1 blik van 400gr kerstomaten
 • 1el oregano
 • 1tl gedroogde chilivlokken
 • 1el kappertjes
 • peper, zout, olijfolie
 • 50gr geraspte pecorino
 • 500gr gedroogde speltpasta

Bereiding

Snijd de aubergines in blokjes van om en bij de 2cm. Doe ze in een zeef, overstrooi ze met flink wat zout en zet de zeef in je spoelbak.Laat ze 20 minuten staan zodat het bittere vocht uit de groente kan trekken. Spoel ze vervolgens zorgvuldig af en doe dan de aubergines in een kom met de oregano, chilivlokken, olijfolie, peper en zout. Meng alle ingrediënten goed.

Pasta alla norma&nbsp;&mdash;&nbsp;by <a href='https://www.smallteaser.com/user/jacobienie' class='captionLink'>Ine Jacobs</a>
Pasta alla norma — by Ine Jacobs

Rits ondertussen de blaadjes van je basilicumplantje en hak de steeltjes fijn. Pers ook de teentjes knoflook al uit en houd je kappertjes bij de hand.

Zet een ruime pan op het vuur met een stevige scheut olijfolie en doe er de aubergineblokjes in. Roerbak goed gedurende een achttal minuten en voeg dan een klein beetje olijfolie toe zodat je ook de basilicumsteeltjes, look en kappertjes in de pan kan gaan meewokken voor nog een tweetal minuten.

Haal vervolgens je blikje kerstomaatjes boven en doe deze, samen met de rode wijnazijn, in de pan. Laat de saus sudderen en indikken gedurende 20 minuten. Druk met de bolle kant van je lepel de kerstomaatjes plat en voeg de laatste 2 minuten het grootste deel van je pecorino en de fijngehakte basilicumblaadjes toe aan de saus.

Pasta alla Norma&nbsp;&mdash;&nbsp;by <a href='https://www.smallteaser.com/user/jacobienie' class='captionLink'>Ine Jacobs</a>
Pasta alla Norma — by Ine Jacobs

Kook intussen de pasta gaar, giet af en meng onder de tomatensaus. Dien op met nog wat pecorinokaas eroverheen gestrooid.

Smakelijk!

Most Recent Articles

Eieren: hoe weet je of ze nog vers zijn?

Verrukkelijke maaltijdsalade

Show more