Give us a like and we'll keep you in the loop.

In dit online kookmagazine probeer ik de drie tafelmomenten met je gezin in de kijker te zetten: zo zal je zien dat ik niet enkel het thema warme bereidingen aansnijd maar dat ik jullie ook graag probeer te inspireren voor een happy lunch, een verrassend ontbijt of een betoverend lekker dessertje!

Waterkersslaatje met sinaasappel, gerookte kip en verse vijgen

by <a href='https://cuisinevous.smallteaser.com/user/jacobienie' class='captionLink'>Ine Jacobs</a>
by Ine Jacobs

Waterkers in de keuken kent erg veel mogelijkheden zoals in een salade voor een lekker pittige smaak. Ook verwerkt als soep is het een ware delicatesse.

Naast de culinaire eigenschappen van waterkers, heeft het plantje ook nog eens medicinale eigenschappen, dankzij de indrukwekkende lijst van mineralen en vitaminen. Maar het zijn met name de antioxidanten die het verschil uitmaken.

De algemene eigenschappen van waterkers kun je omschrijven als eetlust-verhogend, bevorderend voor de stofwisseling en bloedzuiverend. Ook worden er lustopwekkende eigenschappen aan toegeschreven, maar dit heeft de wetenschap nog niet bewezen…

Wat inmiddels wel duidelijk is, zijn de volgende toepassingen:

Ontgiften van de lever: Je kunt de waterkers gebruiken om je lever te ontgiften. De lever die is verschoond van alle opgehoopte giftige stoffen kan namelijk veel efficiënter werken waardoor de kans op het krijgen van oedeem, acne, jicht, eczeem en artrose veel lager wordt.

Spijsvertering: Waterkers bevordert de spijsvertering, en wordt daarom ingezet tegen indigestie en anorexia. Ook wordt de waterkers tegen andere aandoeningen ingezet, die allemaal, direct of indirect, met de spijsvertering te maken hebben. Denk hierbij aan maag- en darmkrampen, misselijkheid, braken, diarree, de hik en constipatie.

Huid en nagels: De blaadjes van de waterkers bevatten heel veel zwavel. Zwavel heeft een zeer positief effect op de huid, de nagels en het haar.

Haaruitval: Als je je hoofdhuid insmeert met waterkers-sap, zal het eventueel haaruitval tegengaan of in ieder geval verminderen.

Afvallen: Waterkers heeft het vermogen om de schildklier te bevorderen. Hierdoor kan het lichaam de voedingsstoffen sneller verbranden wat een positief effect heeft als je af wilt vallen.

Kanker: Waterkers heeft een anti-carcinogene werking. Een moeilijk woord voor het vermogen om de vorming van kankercellen tegen te gaan. Ook is inmiddels wetenschappelijk onderzocht, en bewezen, dat de waterkers in staat is om tumoren aanzienlijk te remmen in hun verdere groei. Met name prostaatkanker, baarmoederhalskanker, leukemie en longkanker worden op deze manier bestreden, tenminste in de fytotherapie, een wetenschappelijk onderbouwde vorm van plantengeneeskunde.

Bron: http://www.optimalegezondheid.com

Ingrediënten voor 2 personen

  • 3 verse vijgen
  • 1/2 sinaasappel
  • 2 bakjes waterkers
  • 150gr gerookte kip
  • 1 sjalot
  • een handvol verse munt

Bereiding

Snipper de sjalot en de munt fijn. Snijd de vijgen in 4 met de schil er nog aan en snijd de sinaasappel in zestes nadat je hem van de schil ontdaan hebt.

Spoel de waterkers schoon en slinger goed droog. Leg vervolgens de waterkers onderaan in je bord en meng de munt er voorzichtig onder. Strooi er tenslotte de overige ingrediënten overheen.

Aan tafel! 😊